Nu mai primisem o leapșa de mult timp, iar frăția lui sosise. După cum am mai spus cu altă ocazie, răspund doar la insulte politice sau sociale, iar asta corespunde, de fapt, profesiei mele. Leapșa am primit-o de la Ioan Ivaşcu, care a luat-o de la Dan Olteanu, care a primit-o de la Chinezu, care, la rândul său, a primit-o de la Gabriel. Este o genealogie sănătoasă, nu o glumă, care își are originile undeva în clasa a IX-a…
Ah, la ce se referă leapșa? Ei bine, lasă-mă să spun ce aș face, dacă aș fi din nou în clasa a IX-a. L-am avertizat deja pe cel care mi-a dat voie că răspunsul are toate șansele să nu placă celor de vârsta noastră. Când răspunzi la o astfel de întrebare din perspectiva cuiva de peste 25-30 de ani, vei scrie o listă cu toate neajunsurile și frustrările adunate în ultimii 10-15 ani și mai ai și pretenția ca toți copiii săraci să urmeze calea cea dreapta, în ciuda hormonilor care le trec prin capetele amețite, iar acest lucru nu se întâmplă în 10-15 ani cât ar trebui, ci în maxim 4 ani, cât durează liceul.
Ca să vă spun ce aș face dacă aș fi din nou în clasa a IX-a, ar trebui mai întâi să înțelegeți cât de ciudat eram:
În timpul liceului nu m-am distrat deloc, iar singura dată când am fost la discotecă a fost la absolvire;
Nu aveam prietene și nu mă uitam după fundul nimănui (Ordinul #mereusingur, gradul de Mare Comandant); nu, nu eram „pe invers” cum credeau unele fete din clasă, doar pentru că nu le-am dat atenție;
Am fost un elev de nota… 7, cu excepția spaniolei, francezei și germanei, unde eram puțin mai spre est, sau a matematicii, biologiei, fizicii, chimiei etc. unde eram aproape de înec;
Scriam poezii, așa cum îi șade bine unui Mare Comandant al Ordinului #mereusingur, erau oameni cărora le plăceau, când am început să le citesc la televiziunea locală din Brașov, pentru că nu puteam ieși din casă câte o săptămână…
Am rămas la biologie în ultimul trimestru al clasei a IX-a, dar nu era ca și cum aveam de ales: aveam media 4,50 (pentru celelalte două trimestre aveam mediile 5 și 6), aveam destule note ca să mi se încheie media, dar profesoarea de biologie a vrut să-și încerce norocul cu mine pentru acei 0,50 care m-au despărțit de media 5; asta ar fi vrut ea, eu am zis “Nu, multumesc!”; mi-ar fi dat mai puțin de 4, dar nu se mai putea…
Nu am lucrat în colectiv, nu am făcut prostii alături de colectiv, pentru că deja învățasem în liceu că bucuria este colectivă și tristețea este individuală.
Ăsta eram eu. Ce aș face dacă aș fi în clasa a IX-a și ce aș recomanda altora din clasa a IX-a să facă? Să vedem:
Dacă aș fi eu însumi, nu aș asculta de nimeni și nimic, pentru că viața este prea scurtă și, cu cât știi mai devreme unde este pragul de sus, cu atât mai bine; nu vă faceți iluzia că cineva v-ar putea spune unde este pragul de sus, totul depinde de înălțime, și tocmai de aceea, când crești, pragul de sus se apropie din ce în ce mai mult de tine.
Este un sfat bun, așa că ascultați cu atenție, dar nu pentru a afla cum cred unii oameni că și-au pierdut tinerețea, doar pentru că au făcut ceea ce le-au spus alții sau pentru că văd lucrurile diferit acum față de cum le vedeau când erau tineri; vă veți da repede seama că sunt dezgustați și că sunt genul de oameni care ar avea mii de iubite/iubiți, și-ar găsi altă/alt soție/soț sau (nu) s-ar casatori (deloc).
Dar când ai probleme, nu ezita să apelezi la cei mai în vârstă; te vor face cu ou și oțet, vei afla cât de departe ești de cine credeau că ești, dar nu uita un lucru: sunt destul de fraieri încât să te ajute.
Întrucât am datoria să trimit mai departe, dacă tot nu m-am putut abține să primesc, îmi încerc și eu norocul cu oameni mult mai educați și mai cunoscători decât mine, atât de învățați și cunoscători încât inima mea abia îi suportă, îi includ în blogroll și pe: Marieta (@MarietaVarga), Vania (@ivanuska), Dan (@danpdc) și Florin (@FlorinPuscas). Dacă leapșa este contagioasă și nici tu nu te poti abtine, ia-o, dar dă-mi un semn că să te includ pe listă.
Ca orice leapșă care se respectă și aceasta are un regulament, pe care îl voi da mai departe așa cum l-am primit:
Bunele practici pentru această leapșa:
scrie cel puțin 3 lucruri pe care le-ai fi început în clasa a IX-a, specificând și cum te-ar fi ajutat
dă mai departe leapșa la cel puțin 3 prieteni și maximum 5
scrie în așa fel încât să genereze comentarii; vrem să pornim o discuție constructivă
nu trebuie să scrii prea mult, dar nu trata leapșa cu superficialitate (în jur de 400-500 de cuvinte este foarte bine)
preia regulamentul în articol, pentru ca lumea să știe ce să facă
răspândește mesajul pe rețelele de socializare, dar fără spam; vrem doar ca lumea să afle despre existența ei
Dacă ai primit leapșa, lasă un link în comentarii, ca să te includem printre cei care au contribuit.