Polul Libertăților

După alegerea lui Victor Ponta în funcția de președinte al PSD, cu sprijinul lui Adrian Năstase, al lui Ion Iliescu și al altor lideri de partid, este mai mult decât evident că o colaborare strânsă între partidele parlamentare și extraparlamentare de opoziție din România nu mai este posibilă.

Imputarea concesiunilor doctrinare, pe tonul lui Iliescu, de către Victor Ponta lui Mircea Geoană, pentru Acordul de Reconciliere Naţională încheiat cu PNŢCD, evidenţiază revenirea PSD la regină, după „erezia” politică a lui Mircea Geoană. Acest regres la valorile predate de Ion Iliescu, Adrian Năstase și alți „grei” ai partidului, face imposibilă reformarea PSD-ului și transformarea acestuia într-un partid social-democrat de origine europeană. Pentru argumentarea suplimentară a acestei constatări, precizăm că Victor Ponta a fost cel care a insistat asupra modificării textului Acordului de Reconciliere Națională, având obiecții la articolele privind recunoașterea de către PSD a necesității condamnării trecutului comunist și a detașării definitive a acestuia.

În același timp, se vede materializarea visului președintelui Traian Băsescu de a subordona întreaga paletă doctrinară a politicii românești, prin transformarea treptată a FSN într-un nou Front al Renașterii Naționale, anacronic, pandoctrinar și totalitar. Confiscarea luptei anticomuniste de către acest conglomerat amorf din punct de vedere doctrinar, dar foarte vocal, creează premisele unui regim fascist în România.

În acest context, este mai necesară ca niciodată coaliția de partide democratice neimputabile comunismului sau structurilor sale opresive – PNL și PNȚCD -, în baza Protocolului de Cooperare PNL și PNȚCD, încheiat la 27 octombrie 2009. Numai stabilirea unui Pol al Libertăților între cele două partide poate evita transformarea României într-un câmp de luptă între comuniștii nostalgici și comuniștii deghizați în democrați pur-sânge.

Facem un apel public către președinții celor două formațiuni, domnul Crin Antonescu și domnul Radu Sârbu, să grăbească consultările și demersurile necesare stabilirii alianței dintre PNL și PNȚCD, păstrând în același timp identitatea doctrinară a fiecărui partid, să apere drepturile și libertățile tuturor românilor, o luptă la baionetă dintre guvernarea iresponsabilă, incompetentă și criminală și o opoziție comunistă ireformabilă.